شنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۶

محمد رضا مقدسیان:

پولاد کیمیایی نتوانسته قهرمان همیشگی فیلم های پدرش را به نمایش بگذارد

مقدسیان

یک منتقد سینما در تحلیل فیلم جرم گفت: سینمای کیمیایی تا به امروز سینمایی نسبت به وقایع اجتماعی حساس بوده اما کیمیایی سبک خودش را در رویارویی با وقایع دارد. در فیلم "جرم" با مصداق قرار دادن وقایع سال 57 نحوه برخورد آدم ها با رویدادهای اجتماعی به تصویر کشیده می شود.

محمد رضا مقدسیان در گفت و گو با خبرگزاری سینمای ایران ضمن بیان این مطلب افزود: این کارگردان دیالوگ نویسی خاص خود را دارد که مشخصه کارهای همیشگی کیمیایی است.

وی معتقد است مخاطبان در برابر این شیوه دیالوگ نویسی کیمیایی به دو دسته تقسیم می شوند. یک دسته مخاطبانی که دیالو گ های خاص کیمیایی را می پذیرند و می توانند درک و هضم کنند و با آن همراه شوند. دسته دوم مخاطبانی هستند که نمی توانند با این شیوه دیالوگ کنار بیایند و سینمای دیگری را انتخاب می کنند.

این منتقد در مورد اصل دیالوگ نویسی در آثار کیمیایی تصریح کرد: در سینمای این کارگردان هر فردی که دیالوگ های این کارگردان را بپذیرد باقی المان های فیلم را هم می پذیرد زیرا شمایل آدم های فیلم ، نحوه رابطه شان با آدم ها و رفتارشان در نقش در ادامه سبک دیالوگ نویسی معنا می یابد.
مقدسیان سینمای کیمیایی را سینمایی قهرمان محور دانست و افزود: این کارگردان باسابقه جزء معدود کارگردانانی است که سینمای قهرمان محور را دنبال می کند و سعی دارد در این راه فعالیتش را ادامه دهد. کمتر کارگردانی به این زمینه در سینما اهمیت می دهد.
وی با اشاره به تاریخچه فیلم های قهرمان محور خاطر نشان کرد: معدود فیلم هایی در دهه 60 بودند که سعی کردند قهرمان پروری هالیوود را دنبال کنند اما خیلی موفق نبودند.

وی ادامه داد: تمام افرادی که تا به حال نقش قهرمانان فیلم های کیمیایی را بازی کرده اند یا بازیگران ستاره و باسابقه ای بوده اند مانند عرب نیا و یا بازیگرانی بوده اند که با ایفای نقش قهرمان در فیلم های کیمیایی ستاره شده اند. اما در چهار فیلم پایانی کیمیایی، پسرش پولاد به قهرمان اول تبدیل می شود.

این منتقد سینما با اشاره به اینکه بسیاری از بازیگرانی که در نقش های اصلی کیمیایی نقش گرفته اند به نوعی در سینما رونق یافته اند گفت: برخلاف بازیگران دیگر پولاد کیمیایی فارغ از نسبت داشتن با کارگردان در چند فیلمی که به عنوان قهرمان اصلی فیلم های کیمیایی بازی کرده است نتوانسته قهرمان همیشگی کیمیایی و فیلم هایش را روی پرده به نمایش بگذارد و تنها در چند نقش کوتاه در عرصه سینما بازی قابل توجهی ارائه داده است.

به گفته مقدسیان به قهرمان تبدیل نشدن نقش پولاد کیمیایی در "جرم" باعث شده خاطره خوشی که تماشاگران کیمیایی از فیلم های وی دارند تکرار نشود و دیالوگ های که همواره در آثار این کارگردان مطرح بودند تاثیر خود را از دست بدهند.

وی تاکید کرد: وقتی کیمیایی نتواند در سینمای قهرمان محور خود شخصیت را درست انتخاب کند و بازیگر نتواند فضای قهرمانی را به درستی به نمایش بگذارد قهرمان همیشگی آثار کیمیایی به وجود نمی آید. دیالوگ ها به تنهایی نمی توانند بار فیلم را به دوش کشند.

وی با بیان اینکه میمیک صورت، ریاکشن ها، نگاه، بیان و خندیدن و شمایل قهرمان در بازی پولاد کیمیایی ارائه نمی شود خاطر نشان کرد: باید شخصیت رضا و رفتارهایش درفیلم با رفتار شخصیت های دیگر ارتباط یابد. وقتی کنش و واکنش قهرمان درست بروز پیدا نمی کند فیلم به نمایش ادبی از مجموعه ای از دیالوگ های دلنشین تبدیل می شود. بازی پولاد در "جرم" قابل باور ارائه نمی شود و دیالوگ ها شعاری مطرح می شوند.

مقدسیان یادآور شد: انتخاب درست بهداد و بازی تاثیر گذارش به عنوان نقش مکمل فیلم در صحنه هایی که با قهرمان اصلی رو به رو می شود، نمود بیشتری پیدا می کند اما پولاد در نقش قهرمان در مقابل دوستش قهرمانی را به وضوح نشان نمی دهد.

وی ادامه داد: به همین دلیل دیالوگ ها که مطابق سینمای کیمیایی و قهرمان محوری بیان شده مخاطب را به جای قهرمان اصلی به سمت نقش بهداد هل می دهد و ستون اصلی کار کیمیایی؛ قهرمان محوری در فیلم "جرم" نشان داده نمی شود.

انتهای پیام/ س ف/ع.ک

ارسال نظر

شما در حال ارسال پاسخ به نظر « » می‌باشید.